Sjonglere livet

04.03.2023

Hvor mange baller har du i lufta på en gang? De fleste av oss har det travelt og «sjonglerer» daglig mellom ulike ansvarsoppgaver og gjøremål. Det å kaste baller opp i lufta er en ganske enkel sak. Det å ta i mot ballene og «lande» dem igjen er derimot noe mer krevende. Kanskje vi alle sammen skulle ha lært å «sjonglere» hverdagen på en bedre måte? Hadde det ikke vært fint med noen korte friminutt og avbrekk fra alt hverdagsstresset? Paradoksalt viser det seg at sjonglering (som aktivitet) fungerer som en ypperlig stressmestringsstrategi. Sjonglering er både gøy, avstressende og helsebringende. Alt du trenger er 3 baller i lufta.  

Sjonglering er kanskje ikke så vanskelig som du tror. De aller fleste kan lære seg å sjonglere. Det er en trygg og sikker aktivitet som kan utøves overalt. Du trenger hverken mye rom eller tid. Sett gjerne av 15-30 min til sjonglering hver dag. Er du ekstra travel kan du dele treningen opp i kortere tidsintervaller. Øvelse gjør selvfølgelig mester, men allerede etter kun 1 uke med trening er både kropp og sinn i positiv vekst og endring.

Forskning viser at sjonglering «setter fart» i hjernens utvikling og trivsel. Sjonglering styrker nevrologiske prosesser involvert i hukommelse, fokus, konsentrasjon, bevegelse, humør, motivasjon og syn. Det øker blodtilførselen til hjernens sansemotoriske områder, gir oss raskere reaksjonstid og styrker orienteringssansen vår. Sjonglering bidrar med andre ord til en bedre dialog mellom kropp og sinn, mindre risiko for fall – og overbelastningsskader, raskere læring og bedre kognisjon. En studie viser til og med at vi kan bli bedre i matematikk forståelse dersom vi lærer å sjonglere. Her er det bare å komme i gang. 

For videre inspirasjon og sjongleringstips kan du sjekke ut Flaks Sjongleringsgruppe

Link til studie